Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sazvao je danas sastanak radne skupine na temu gospodarenja otpadom.Na sastanku na kojem su nazočili predstavnici gradskih upravnih odjela, direktorica tvrtke Čistoća Nataša Gabričević i član Uprave Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković najviše riječi bilo je o problematici odlagališta komunalnog otpada na Grabovci.

Sagledani su svi aspekti aktualnog stanja odlagališta, na koje se ne odlaže samo otpad s područja Dubrovnika već i svih susjednih općina, te načina rješavanja problema zbrinjavanja komunalnog otpada s obzirom da županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju još nije izgrađen, a niti su započeti radovi na istome.

Sukladno zakonskim obavezama, Grad Dubrovnik i tvrtka Čistoća proteklih deset i više godina uredno izvršavaju sve svoje obaveze na zadovoljstvo građana i turista. Odlagalište Grabovicu, kao jedino odlagalište otpada na području juga Hrvatske, potrebno je trajno sanirati uz sve mjere nadzora i kontrole postupka sanacije. Na sastanku je istaknuto da uz maksimalne napore svih uključenih – Države, Grada i Županije – Grabovica može primati otpad, i to u smanjenom, recikliranom obimu, najdulje do kraja 2018. godine.

Direktorica Čistoće Nataša Gabričević izvijestila je prisutne da u Hrvatskoj postoji jako mali broj odlagališta koja imaju kapacitet primanja otpada s drugih područja, te da je Čistoća sa svima u kontaktu kako bi u slučaju potrebe bili spremni primiti otpad s juga Hrvatske.

Član Uprave Vodovoda Pero Mišković istaknuo je kako Vodovod Dubrovnik kontinuirano provodi kontrole kvalitete vode na izvorištu Omble te da u nijednoj analizi, od kojih su neke provedene i od strane međunarodnih instituta na više stotina parametara, nije zabilježen štetan utjecaj odlagališta na kvalitetu vode.

Nakon sastanka gradonačelnik je uputio dopis županu Nikoli Dobroslaviću s prijedlogom organizacije zajedničkog sastanka stručnih službi Grada i Županije na temu gospodarenja otpadom idućeg tjedna.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *