Dan planeta Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Tim povodom donosimo vam galeriju fotografija koje uistinu pokazuju ljepote našeg planeta i života na njemu, kao i neke zanimljivosti vezan uz sam Dan.

 

 

 

danplaneta 1

FOTO/Pixabay  

 

 

 

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. 

 

 

 

danplaneta 3  FOTO/Pixabay

 

 

 

 Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

 

 

 

danplaneta 4 FOTO/Pixabay

 

 

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

 

 

 

danplaneta 5 

Foto/Pixabay

 

 

 

 danplaneta 6

 Foto/Pixabay

 

 

 

 

 

danplaneta_7.jpg

 Foto/Pixabay

  

 

danplaneta_8.jpg

 Foto/Pixabay 

 

 

 

 

danplaneta_9.jpg

Foto/Pixabay

 

 

danplaneta_10.jpg Foto/Pixabay

 

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *