Na Konferenciji UNESCO-a, 1969. godine, prvi put se spominje ideja obilježavanja Dana Zemlje te se iste godine prvi put proslavio u San Franciscu. Dan planeta Zemlje se službeno obilježava od 1992. godine kada je, na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju, donesen program za poticanje održivog razvoja.

 

Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje je “Kraj plastičnom onečišćenju”, s ciljem pružanja informacija o održivom gospodarenju otpadom te poticanjem stanovništva na promjene u ponašanju, odnosno “Reduce, Reuse, Recycle, Restore, Replenish”. Zemlja se sve više suočava s morskim i kopnenim plastičnim onečišćenjem koje prije svega utječe na zdravlje stanovnika (VIDEO).

 

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika svake godine povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje organizira, u sklopu globalnog pokreta Let’s do it!, akciju Zelena i Plava čistka. Ove godine će se spomenuta akcija održati 15. rujna, kao i u 116 trenutno prijavljenih zemalja svijeta.

 

Više o tome građani mogu pronaći na web stranici https://www.letsdoitworld.org/, te putem mobilne aplikacije mapirati lokacije nelegalnog odbačenog otpada. Prijave za akciju kreću tijekom srpnja 2018.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *