Iz dubrovačkog SDP-a su se oglasili oko izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je rekao kako se kupovina i konzumacija energetskih napitaka, kada je riječ o djeci i mladima, ne može zakonski regulirati zbog nedostatka relevantnih podataka te je dodao kako treba čekati iduće istraživanje.

 

U SDP-u se ne slažu te smatraju da to nije točno te da to predstavlja gubitak dragocjenog vremena, na što, kako kažu u SDP–u, upozorava i struka, ali i posljednja istraživanja provedena u Hrvatskoj. Ona pokazuju kako 69 posto adolescenata i 18 posto djece redovito konzumiraju energetska pića, koja utječu na pretilost te na razvoj bolesti, a ne pomaže ni činjenica da ih mladi često miješaju i s alkoholom.

 

Upozorenja na limenkama kako se energetski napitci ne preporučuju djeci se ignoriraju, djeca i adolescenti kupuju ih bez ikakvog ograničenja, a prodaja im kontinuirano raste.

 

Zbog toga je Savjet za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb SDP-a Dubrovnik na Okruglom stolu na temu: „Energetski napitci – tempirane bombe za zdravlje djece u rastu i razvoju” zaključio kako je potrebno:
 

1. Propisati zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađim od 18 godina te staviti energetska pića u slični ili isti režim trgovine, kao i alkoholna pića i duhanske proizvode.
2. Stručna javnost i Ministarstvo zdravstva trebaju apelirati i na roditelje budući da 40% djece konzumira energetska pića kod kuće.
3. Ministarstvo zdravstva treba poduzeti preventivne akcije, odnosno raditi na podizanju svijesti u školama, fakultetima i športskim klubovima o štetnim učincima konzumiranja energetskih napitaka.

 

U mnogim se europskim zemljama trenutno vode rasprave o zabrani kupovine energetskih napitaka mlađima od 16 godina, a kako će to završiti u Hrvatskoj, ostaje nam vidjeti.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *