Dosta nam je odsječenosti, izoliranosti i osjećaja zabačenosti ne samo od ostatka Republike Hrvatske već i od Europske Unije. Stoga smo podnijeli zahtjev Ministarstvu financija (u prilogu zaprimljeno i pečatirano) u kojem tražimo ukidanje PDV-a na avionske karte na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno za sve građane Dubrovačko-neretvanske županije. Također, zahtijevamo da uprava Zračne luke Dubrovnik ukine aerodromske pristojbe na istoj relaciji.

Dubrovačko-neretvanska županija krajnji je jug RH koji s ostatkom zemlje nije teritorijalno povezan. Tako su njezini stanovnici odsječeni kako od glavnog grada tako i od ostatka EU. Nekoliko puta svjedočili smo otvaranju gradnje pelješkog mosta, a i danas kada je gradnja mosta prihvaćena kao konačno rješenje zabrinjavaju nas prigovori iz susjedne nam države. Tko na kraju ispašta? Ispaštaju stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije zbog neadekvatne povezanosti s ostatkom države. Ispaštaju studenti koji odlaze studirati u druge gradove, ispaštaju građani koji se odlaze liječiti u Zagreb, itd. Sol na ranu stavljaju i besramno skupe avionske karte i aerodromske pristojbe čineći nepovezanost skoro pa nepremostivom. Država već godinama nije učinila ništa na boljem povezivanju krajnjeg juga. Nije učinila ništa niti onda kada smo ušli u EU, a premda smo potpisnici Schengenskog sporazuma o granicama.

Ali nije sva odgovornost samo na državi. Uprava Zračne luke Dubrovnik nije učinila ništa za pojeftinjenje cijene avionskih karata. Cijenu aerodromske pristojbe određuje isključivo Zračna luka Dubrovnik, a ona se godinama naplaćivala našim građanima doprinoseći tako dodatnom osjećaju izoliranosti i izolacije.

DUSTRA je otišla sa zahtjevima prema Ministarstvu financija i prema upravi Zračne luke Dubrovnik. Smatramo da će ukidanjem pdv-a na avionske karte kao i ukidanjem aerodromskih pristojbi cijena avionske karte znatno pojeftiniti, a avion kao sredstvo koje povezuje jug sa glavnim gradom učiniti pristupačnijim našim studentima, našim građanima koji odlaze na liječenje kao i ostalom pučanstvu.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *