Foto, ilustracija

 

“Kineski svemirski laboratorij Tiangong-1 izmaknuo je kontroli te se pretpostavlja da će udariti Zemlju negdje oko Uskrsnog vikenda”, tvrde iz Europske Svemirske Agencije (ESA), a mi smo izvijestili prošle subote, 24. ožujka.

 

Radi se o satelitu za koji postoji velika vjerojatnost da udari upravo u južni dio Hrvatske, što se može vidjeti na mapi, označeno žutom bojom.

 

Ured za svemirski otpad Agencije naveo je kako će satelit ući u atmosferu negdje na području sjeverne hemisfere, između 30.ožujka i 2. travnja. Prijašnji izračuni su smjestili datum pada između 3. i 4. travnja, a iz ESA-e tvrde kako je jako teško odrediti točan datum pada satelita, budući dnevno obiđe Zemlju u više navrata.

 

Satelit je u fokusu agencije obzirom da se na njemu nalaze velike količine toksičnih materijala, a posljednje vijesti iz ESA-e stigle su danas. Novi podaci potvrđuju da se pad satelita očekuje između popodnevnih sati 1. travnja i ranog jutra 2. travnja, no i tu bi moglo doći do varijacija.

 

Iz agencije poručuju:

 

“Ni u jednom trenutku nećemo moći dati točno vrijeme/mjesto udara satelita. Naši timovi rade na izračunima svakodnevno te se novi izračuni objavljuju na dnevnoj bazi.”

 

Gradovi koji su u zoni visokog rizika nalaze se 43 stupnja sjeverne/južne zemaljske širine, odnosno gradovi poput New Yorka, Madrida, Pekinga, Chicaga, Istanbula i Rima. Južni dio Hrvatske nalazi se u takozvanoj “žutoj zoni”, što možete vidjeti na prikazu ispod, koji je objavila ESA.

 

0957fb913bd359cc49ebe953fc233267 L

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *