Predviđeno čišćenje kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri, ispod Straduna, u dužini 30 metara, privedeno je kraju. Odrađeni su i arhitektonski i arheološki snimak koji su prezentirani Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku i na temelju kojeg će se napraviti izvedbeni projekt. Nakon izrade ovog projekta uslijedit će sanacija zidova i izvedba kinete, odnosno dna kanala koje će materijalima biti prilagođeno lakšem otjecanju otpadne vode.

 

Nakon što konzervatori odobre prijedlog krenut će se i u sanaciju zidova, što je planirano nakon sezone.

 

Fotografije nastale nakon čišćenja svjedoče o tome kako kanal izgleda u svom punom profilu. Podsjetimo, situacija prije početka radova bila je porazna. Začepljenost kanala masnoćama na određenim dionicama bila je gotovo stopostotna. Posebno loše stanje bilo je na dionici kod Orlandovog stupa, koja je sada očišćena. Naime, kod velikih kiša ovaj kanal nije mogao apsorbirati padaline zbog popunjenosti taloga na visini od četiri petine kanala, u kojem je na dijelovima bilo samo pet centimetara slobodnog prostora.

 

Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik izvođenje projekta cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri započeli su krajem veljače .

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *