U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik se od 14. do 18. studenog 2017. godine održava međunarodna znanstvena konferencija Udruženja germanista jugoistočne Europe (SOEGV) s temom „Mittelmeer – Balkan – Orient. Identität, Alterität und Alienität in der deutschen Sprache, Literatur und Kultur” u organizaciji Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru, a u suradnji s istraživačkim centrom „DiMOS” Sveučilišta u Regensburgu i Katedrom za noviju njemačku književnost Sveučilišta Ludwig-Maximilian u Münchenu.

Skup se održava u prostorijama Interuniverzitetskog centra (IUC), a financira ga Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD – Deutscher Akademischer Austauschdienst) iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke (Auswärtiges Amt). Znanstveni odbor čine prof. dr. sc. Hermann Scheuringer (Regensburg), prof. dr. sc. Wolfgang Müller-Funk (Beč), PD dr. sc. Mario Grizelj (München), izv. prof. dr. sc. Vedad Smailagić (Sarajevo), izv. prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić (Zadar), izv. prof. dr. sc. Zaneta Sambunjak (Zadar), izv. prof. dr. sc. Tomislav Zelić, predsjednik odbora (Zadar). Organizacijski tim čine DAAD lektorica Larissa Holz (Zadar), asistentica Marija Perić (Zadar), doktorandica Martina Lučić (Zadar) i studenti Odjela za germanistiku.

Glavni cilj ove konferencije je istražiti „strano” i „drugo” kao osnovne kategorije kulturne imaginacije s obzirom na tri glavna oblika diskursa: orijentalizam, balkanizam i mediteranizam. Strane zemlje, ratovi i društvene razlike fenomeni su koji izazivaju osjećaj otuđenja i nesigurnosti te na taj način utječu na oblikovanje identiteta u književnosti, ali i u jeziku i kulturi općenito.

Izlaganja su podijeljena u dvije sekcije. U sekciji za književnost težište je na pojmovima drugost, stranost i identitet kroz teorije hermeneutike, strukturalizma, dekonstrukcije i kritičke imagologije, dok se u sekciji za lingvistiku, didaktiku i translatologiju kroz onomastiku, pragmalingvistiku, sociolingvistiku i frazeologiju obrađuju pojmovi poput stereotipa, evaluacije, tabu jezika i eufemizama.

Na konferenciji sudjeluje 80-ak sudionika iz 13 različitih zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije Švedske i Švicarske.

Skup će završiti svečanim domjenkom u organizaciji kulturnog atašea Njemačkog Veleposlanstva u Zagrebu, gospodina Arne Hartiga, koji će održati prigodni govor. Sudionike skupa pozdravit će generalni direktor IUC-a, prof. dr. sc. Krunoslav Pisk.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *