Projekt MOTIVATE ima za cilj daljnje razvijanje održive urbane mobilnosti u gradskim područjima gradova-partnera no na način da će se u sam proces aktivno uključiti lokalno stanovništvo kroz identifikaciju postojećih problema, predlaganje potrebnih mjera te njihovu evaluaciju. Time će se potaknuti i nov model izrade Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) koji bi se time temeljio na stvarnim potrebama svakodnevnih korisnika u prometu. Najveća dobit za Grad Dubrovnik u ovom projektu upravo leži u tome što će se kroz njegovu provedbu unaprijediti komunikacija između samog grada i njegovih stanovnika kao i svijest lokalne zajednice na postojeće probleme u prometnom funkcioniranju. Istodobno će se povećati njihov nivo participacije u razvoju i funkcioniranju grada Dubrovnika.

 

 

Putem novog programa Erasmus + Sport financirat će se projekti SPRINTERS i WoW koji imaju za cilj razvoj sportskog menadžmenta i promociju outdoor sportova u prirodnim i zaštićenim područjima te podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti kroz sudjelovanje u sportovima na vodi.

 

Inače, Program Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

 

Projekt “CHESTNUT” financiran je iz programa DUNAV kojem Hrvatska tek odnedavno ima pristup, a ima za cilj implementaciju pilot-akcija (kao praktičnih rješenja) kojom će se povezati projektni partneri sa zajedničkom vizijom rješavanja problema učinkovitosti prometa. Projekt će se usredotočiti na funkcionalna urbana područja (FUA) Dunavske regije, a njegov ukupni cilj jest razvoj i afirmacija učinkovitijeg, sigurnijeg i ekološki prihvatljivijeg prometa na području izabranih gradova projektnih partnera pri čemu će se poticati integracija i veći udio u korištenju održivijih prometnih sredstava poput bicikli, e-vozila i javnog prijevoza. DURA će kroz provedbu ovog projekta nastaviti razvijati dugoročnu viziju prometnog funkcioniranja u gradu Dubrovniku tako što će se definirati različiti scenariji mobilnosti te razraditi nacrt SUMP-a za dubrovačko područje. S druge strane bit će provedena i pilot-akcija koja će se u gradu Dubrovniku usmjeriti na instalaciju e-punionica, uvođenje električnih vozila i promociju navedenih aktivnosti kako bi se postigao ciljem elektrifikacije javnog prometa do 2030.

Ugovaranje svih spomenutih projekata se očekuje do kraja godine.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *