Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Ellen Berends.

Veleposlanicu Berends posebno su zanimala iskustva Dubrovnika u upravljanju turizmom u destinaciji i u zaštiti povijesne cjeline od velikog broja turista. Istaknula je da se Amsterdam također, poput Dubrovnika, Barcelone i Venecije, nosi sa sličnim izazovima. Naime, zbog velikog rasta broja dolazaka i negodovanja lokalnog stanovništva tamošnje vlasti donijele su moratorij na gradnju novih smještajnih kapaciteta u određenim dijelovima grada.

 

 

Govoreći o upravljanju turizmom, gradonačelnik je veleposlanicu upoznao s nadogradnjom i punom implementacijom Smart City projekta u cilju pravovremenog i cjelovitog informiranja turista i građana te smanjenja prometnih gužvi. Osvrnuo se i na postignute pomake u upravljanju dolascima brodova na kružnim putovanjima ostvarene u uskoj koordinaciji s vodećim svjetskim brodarskim društvima i čelnim udruženjem cruise industrije CLIA.

 

 

Kao najveće probleme s kojima se Dubrovnik trenutno nosi gradonačelnik je istaknuo nedostatak radne snage u turizmu, ali i problem njihovog smještaja te stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Veleposlanici Berends gradonačelnik je pobliže predstavio izvorni model izgradnje stanova za mlade na temelju desetgodišnjeg najma te stjecanja vlasništva nakon proteka tog roka.

 

 

Tijekom razgovora otvorene su i teme sigurnosti turističkih destinacija u globalnim uvjetima te gospodarenja otpadom. Nizozemci su po pitanju recikliranja otpada među europskim vrhom s čak 77 posto, kazala je veleposlanica, dok Dubrovnik u bližoj budućnosti želi značajno povećati odvajanje i recikliranje otpada pri čemu su dobrodošla iskustva i dobre prakse Nizozemske.

 

 

Sastanku priređenom u sklopu njenog službenog posjeta Dubrovniku nazočio je počasni konzul Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Pero Kulaš te Andreja Kocijan, viša stručna savjetnica za gospodarska pitanja pri nizozemskom veleposlanstvu.

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *