FOTO: Prirodoslovni muzej

I ove godine, Prirodoslovni muzej Dubrovnik se bogatim, raznolikim i edukativnim programom uključio u obilježavanje manifestacije Noć muzeja.

 

Najmlađi posjetitelji su tako bili u prilici sudjelovati u radionici Razumjeti životinje iznutra prema van u kojoj su pomoću rendgenskih snimki proučavali anatomiju čovjeka i različitih vrsta životinja. Nakon radionice organiziran je kviz u kojem su sudionici pokazali svoje znanje o anatomiji čovjeka te su najuspješniji nagrađeni poklon paketom.

 

Središnji događaj bio je otvorenje izložbe Kosturi uživo autora dr.sc. Milana Paunovića, muzejskog savjetnika i ravnatelja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Na izložbi su predstavljeni vanjski kosturi mekušaca, rakova i kukaca te unutrašnji kosturi bodljikaša, riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca. Svi kosturi su postavljeni u prirodnim pokretima, odnosno položajima koje bi životinje imale u različitim situacijama u prirodi. Kao najzanimljiviji eksponati ističu se kosturi dobrog dupina, noja, majmuna, vuka, srne, plamenca, jazavca i mnogih drugih. Dio izložbe predstavlja usporedan prikaz lubanja različitih vrsta životinja, među kojima su lubanja tigra, lava i leoparda. Poseban dio čine modeli dijelova kostura (kosti, zubi, čeljusti, zglobovi itd.), dok mali, ali zanimljivi dio izložbe čine spolne kosti sisavaca.

Nakon otvorenja izložbe uslijedila je edukativna radionica Ljudski kostur u kojoj su se posjetitelji upoznali s građom ljudskog kostura te naučili imenovati pojedine kosti.

U Noći muzeja 2018. Prirodoslovni muzej Dubrovnik posjetilo je 2286 posjetitelja.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *