Kao i proteklih godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ čiji je cilj sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava , a samim time i stradavanja osoba, naročito djece. Akcija započinje danas 15. prosinca i trajati će do 8. siječnja 2018., kroz koji period će policija posebnu pozornost posvetiti pojačanoj kontroli prodaje pirotehničkih sredstava, suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama i što boljoj protočnosti prometa.
Policija će u navedenom razdoblju povećati prisutnost na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranja manifestacija. Pojačati će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provoditi će se i kontrola prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.
Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te ovim putem pozivamo sve građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.
Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Navedeni Zakon je ove godine izmijenjen te je objavljen u Narodnim novinama 70/17 i stupio je na snagu u srpnju ove godine.
Pa tako, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika kategorije F1 dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, koji u sebi imaju veću količinu dozvoljenih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) kategorije F1, F2 i F3 (osim redenika i petardi iz kategorije F3).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva kategorije F1, F2, i F3.
Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, žabice, čepovi, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i sl. proizvodi) mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba tih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *