DKD

Proslava petog rođendana Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa „Slagalica“ započela je danom za odrasle čitatelje u četvrtak, 3. svibnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Bila je to prilika prisjetiti se objavljenih knjiga za odrasle u izdanju „Slagalice“, a predstavljeno je i njihovo prvo ovogodišnje izdanje. Riječ je o stripu „Telekinetic“ autora Zlatka Tomića. Uz autora o stripu su govorili i strip-autor Goran Jovović te spisateljica i ilustratorica Renata Zlatković koja je rekla kako je „’Telekinetic’ doista film u pravom smislu te riječi, a to kad je Zlatko u pitanju nije nimalo slučajno, a ni neobično. Naime on se niz godina ozbiljno bavio video produkcijom, režirajući, snimajući i montirajući brojne skečeve, glazbene spotove za nekoliko dubrovačkih bendova ali i više dokumentarnih i kratkih filmova od kojih su neki postigli zapaženi uspjeh na revijama amaterskog filma“.

Jovović je s ponosom istaknuo kako je „Telekinetic“ prvi dubrovački strip, dubrovačkog autora izdan u Dubrovniku. Napominje kako je riječ o akcijsko-fantastičnoj priči koja ga je scenaristički oduševila. Kao vodič kroz strip kaže da je to dinamična, iz stranice u stranicu nevjerojatna priča nastala prije 20 godina koja najavljuje neke blockbustere filmske tematike na temu stripa. Pomorac, spisatelji i strip autor, Zlatko Tomić predstavio je publici gotovo dvadesetogodišnji proces stvaranja ovog stripa koji je dokaz kako se upornost isplati. Posvetio se detaljima, a sama priča zamišljena je kao film te je i zahtjevala veći broj stranica nego izdanja koja su dostupna na kioscima. Proces stvaranja „Telekinetica“ započeo je 1999., a objavljen je 2018. u izdanju „Slagalice“ u Biblioteci Ars IX.

Predsjednica „Slagalice“, Marina Kljunak Čuikin izrazila je zadovoljstvo što nakon pola desetljeća Društvo okuplja 17 članova, a 2013. bilo ih je tek troje. Pet godina rada rezultiralo je s 15 izdanja, a u 2018. očekuju ih još četiri. „Telekinetic“ je prvo ovogodišnje izdanje „Slagalice“. Okupljenima se obratila i članica „Slagalice“ Ankica Čuić potsjetivši ih na dosadašnja izdanja te objašnjavajući kako je Društvo uistinu slagalica. Članovi su raznih dobnih skupina i profesija, a okupili su se s ciljem afirmiranja i promicanja knjige i stripa na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije, s posebnim naglaskom na književnosti za mlade i djecu.

Proslava se nastavlja u petak, 4. svibnja u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad prigodnim programom za djecu i mlade. Gosti večeri su bajkopričalica Jasna Held te učenici osnovnih škola Lapad i Župa Dubrovačka, a bit će to i prilika prisjetiti se knjiga za najmlađe koje su u proteklih pola desetljeća objavljene u izdanju „Slagalice“.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *