Grad Dubrovnik pozdravlja sve inicijative građana u društveno-političkom dijalogu te će uvijek i bezrezervno poticati iznošenje mišljenja i stavova, a posebno kada je riječ o važnim pitanjima od šireg javnog interesa kao što je prostorno planska dokumentacija, jer ista je i temelj za razvoj jednog grada.

Grad Dubrovnik nema ništa protiv mirnog prosvjeda skupine građana Zlatnog potoka najavljenog za subotu, 26. siječnja na Viktoriji, a kojemu je povod, kako se u pozivu navodi – nezadovoljstvo građana zbog odluke Gradskog vijeća o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja „Belvedere“. No, Grad Dubrovnik upozorava da je u ovom slučaju javnost izložena potpunim neistinama dok se činjenicama manipulira ili se iste iskrivljuje. Stoga su kako tvrde iznijeli argumentirane i točne navode.

Najprije, treba jasno reći da Gradsko vijeće Grada Dubrovnika još nije donijelo odluku o ukidanju DPU-a Belvedere kao ni odluke o izmjenama Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. O istome gradski vijećnici tek trebaju raspravljati na idućoj sjednici Vijeća.

Neimenovani organizatori u međuvremenu pozivaju građane Zlatnog potoka na prosvjed zbog, kako navode, „otimanja posljednjeg djela Ulice Vlaha Bukovca i kompletne izolacije plaže ispod Belvedera“, a što je također potpuno netočno.

Usvajanjem novih prostornih planova u potpunosti je zaštićen javni interes. Naime, u nastavku pješačkog dijela Ulice Vlaha Bukovca gradi se javna dužobalna šetnica, čija izgradnja je obveza investitora, i to prije dovršetka izgradnje turističkog naselja Belvedere. Plaža ispod Belvedera neće biti izolirana jer je nesmetan slobodan pristup pomorskom dobru definiran i ovom prostornim planovima i tu nema niti će ikad biti odstupanja! Urbanim pravilima definirano je i da Ulica Frana Supila sa slijepim završetkom mora obvezno imati okretište za komunalna i druga vozila. Što se tiče starog puta za Orsulu, istog se ovaj plan uopće ne dotiče. Heliodrom je, naime, predviđen ispod puta. Stari put za Orsulu neće, a kako se navodi u pozivu grupe građana, biti izoliran za javnost nego, kao i do sada, potpuno javan.

Ne možemo dovoljno jasno naglasiti da se Generalnim urbanističkim planom Grada Dubrovnika ne može ukinuti vlasništvo. Stoga sve ono što je nesporno vlasništvo Grada Dubrovnika, Republike Hrvatske i ono što je pomorsko dobro to će i ostati zauvijek tako.

Bez da gradska uprava bude apologet bilo kojeg investitora, u ovom slučaju važno je istaknuti još nekoliko podataka. Izmjenama GUP-a na području Belvedera predlaže se smanjenje bruto izgrađenosti sa sadašnjih 122.000 m2 na 32.212 m2 kao i smanjenje katnosti sa 7PO + P + 15 na 9, što je značajno smanjenje u odnosu na propozicije postojećeg DPU-a Belvedera.

Želimo stoga stanovnicima svetog Jakova, Zlatnog Potoka i svima građanima Grada Dubrovnika poručiti da ukoliko se usvoji GUP Grada Dubrovnika, na području Belvedera javno vlasništvo neće ničim biti otuđeno i nikom neće biti onemogućen pristup plaži niti će doći do njene izolacije. Pozivanje na prosvjed je legitimno, ali lažno informiranje javnosti i pokušaj iskrivljavanja činjenica nije.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *