Zastupnici u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić sudjeluju na studijskim danima Kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu koji se ovog tjedna održavaju u Nici. Predsjedavaju Manfred Weber, predsjednik Kluba, i predsjednik EPP-a Joseph Daul, a sudjeluju eminentni stručnjaci među kojima i nadbiskup Alain Paul Lebeaupin, apostolski nuncij u Europskoj uniji te Nicolas Sarkozy, bivši predsjednik Francuske i predsjednik Republikanske stranke.

 

 

Budući da Europska pučka stranka konstantno preispituje svoju politiku, ovaj je skup dobra prilika za raspravu o budućnosti Europske unije, o povezivanju Europe s Mediteranom te što napraviti kako bi Europska unija bolje funkcionirala. Liberalizacija svjetske trgovine, intenzivna mobilnost građana, posljedice klimatskih promjena, digitalizacija gospodarstva, teroristički napadi – sve su to uzroci promjena u europskom projektu. Situaciju otežavaju financijska, dužnička i izbjeglička kriza, rastući populizam, masovna nezaposlenost mladih i terorizam u srcu Europe.

 

 

„Stoga je čvrsto stajalište naše grupe EPP da se ovi veliki izazovi nikako ne mogu rješavati pojedinačno u državama članicama već traže zajednički europski odgovor. Europa je unija vrijednosti i takvom je želimo očuvati i razvijati. Jačanjem zajedničke vanjske i obrambene politike možemo pobijediti terorizam i osigurati mir i stabilnost. Naravno, treba očuvati slobodu kretanja i sustav Schengena, ali i uspostaviti zajedničku politiku azila. Potrebno je kompletirati jedinstveno tržište provođenjem digitalnog jedinstvenog tržišta i energetske unije. Također je potrebno pojačati konkurentnost, boriti se protiv izbjegavanja poreza i privući direktne strane investicije, a sve kako bismo stali na kraj nezaposlenosti mladih i stvorili povoljno okružje za razvoj malih i srednjih poduzeća. Trenutna ovisnost o vanjskim izvorima energije nije samo stvar ekonomske učinkovitosti nego i od ključnog političkog značaja. Ne treba zaboraviti niti kružno gospodarstvo te zaštitu prirodnih bogatstava. Politika zaštite okoliša ne smije uništiti industriju, nego joj putem inovativnih rješenja pomoći da ostane konkurentna. I na kraju, važno je prihvatiti i razumjeti supsidijarnost, te razjasniti europske i nacionalne nadležnosti. Jedino socijalno tržišno gospodarstvo, koje još uvijek smatramo temeljem identiteta naše politike u EPP-u, može jamčiti ispunjenje svih ovih ciljeva. Dakle, Europa mora biti velika u velikim projektima, a mala u malim.“, komentirala je Dubravka Šuica.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *