Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, danas je održana rasprava o rezoluciji za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe ali i o borbi i prevenciji raka na kojima je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica, koja je ujedno i izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za usmeno pitanje i rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe. Naime, pregled postojeće znanstvene literature o medicinskom kanabisu daje uvjerljive ili zadovoljavajuće dokaze da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke te da liječe kroničnu bol u odraslih, ublažavaju mučninu i povraćanje u slučaju kemoterapije i umanjuju simptome spastičnosti u pacijenata s multiplom sklerozom.

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici zastupnica Šuica izjavila je: „U protekloj godini, moj rad u Europskom parlamentu bio je posebno usmjeren na javno zdravlje, borbu protiv raka, podizanje svijesti javnosti o toj teškoj bolesti i na pristup medicinskim uslugama i lijekovima. Prilikom izrade ove rezolucije željeli smo se usredotočiti na podupiranje kvalitetnih istraživanja lijekova koja se temelje na kanabisu, kao i na razlikovanju lijekova na bazi kanabisa koji su prošli klinička ispitivanja i koji su regulatorno odobreni, te samog medicinskog kanabisa. Jasno želim diferencirati upotrebu kanabisa za medicinske svrhe i njegovu zlouporabu!“

Izraz „medicinski kanabis“ je u velikoj mjeri nedefiniran s pravnog stajališta i ostaje nejasan i otvoren za različita tumačenja što bi se trebalo bolje definirati i urediti ovom Rezolucijom. Osim toga, važan zadatak ove rezolucije je napraviti strogu razliku između upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i njegove zloupotrebe. Također, zemlje Europske unije u velikoj se mjeri razlikuju u pristupu propisima za kanabis, uključujući zakonodavstvo o kanabisu za medicinske svrhe, na primjer o maksimalnim razinama dopuštenih koncentracija THC-a i CBD-a.

„Čak i u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis zakonit, uvjeti za pristup, propisivanje, kupnju, određivanje cijena, povrat novca kao i razina znanja zdravstvenih radnika o uporabi takvih lijekova uvelike se razlikuju i predstavljaju problem za pacijente. U Rezoluciji smo pozvali Komisiju i nacionalne vlasti da rade zajedno kako bi osigurali pravnu definiciju medicinskog kanabisa i da napravimo jasnu razliku između lijekova na bazi kanabisa odobrenih od EMA-e ili drugih regulatornih agencija, medicinskog kanabisa kojeg ne podržavaju klinička ispitivanja i kanabisa za druge primjene“ – zaključila je zastupnica Šuica.

Rad europskih institucija i agencija o podizanju svijesti o značaju istraživanja i pravnoj definiciji medicinskog kanabisa od najveće je važnosti i može pomoći samo pacijentima kojima su zbilja potrebni ti lijekovi, uz stroge propise i temeljitu analizu.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *