Voditeljica hrvatske EPP delegacije i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica jučer je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o izgledima za mir na Korejskom poluotoku.

 

Zastupnica Šuica je u obraćanju na plenarnoj sjednici izjavila:

 

„Sjeverna Koreja jedan je od najautoritarnijih i najbrutalnijih režima na svijetu. Imala sam priliku i čast prije dva tjedna biti na misiji u Južnoj Koreji u sklopu parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i uživo se uvjeriti u želju Sjeverne i Južne Koreje za nastavak dijaloga. Tim povodom pozdravljam i posjet sjevernokorejskog vođe Narodnoj Republici Kini i očekujemo s nestrpljenjem sastanak američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog šefa države Kima, što će biti presedan u svjetskoj politici. No, važno je upamtiti da bez denuklearizacije i razoružanja nema razgovora o ukidanju sankcija”.

 

Na nedavno održanim Olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu sportaši dviju Koreja nastupili su pod jednom zastavom, a vlade njihovih zemalja poslale su ohrabrujuće poruke o približavanju i konačnom pronalasku mirnog rješenja sukoba, no konkretne mjere još uvijek izostaju.

 

Europska unija prema Sjevernoj Koreji primjenjuje politiku kritičkog dijaloga koja podrazumijeva kombinaciju sankcija i drugih restriktivnih mjera prema toj zemlji, dok u isto vrijeme održava otvorenim kanale dijaloga i komunikacije. Europska unija snažno se zalaže za razvoj dijaloga na visokoj razini, za potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka kroz diplomatske kanale te će vršiti pritisak na sjevernokorejske vlasti dok ne postupe po svojim međunarodnim obvezama.

 

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali rasprostranjeno i sistematsko kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji od strane autokratskih vlasti. Procjenjuje se da je oko 120.000 političkih zatvorenika zatvoreno u neljudskim uvjetima u sjevernokorejskim političkim logorima (kwanliso) gdje su izloženi raznim zločinima protiv čovječnosti. Sistematska diskriminacija protiv žena prisutna je u svim područjima života, što žene u Sjevernoj Koreji stavlja u izrazito nepovoljan i ranjiv položaj.

 

„Sankcije treba uzeti kao mjeru koja nisu sama po sebi svrha, ali treba ih zadržati sve dok se ne popravi stanje ljudskih prava i životni standard stanovništva i to je ono što EU mora imati na umu. Podržavam nastavak razgovora na visokoj razini, mogućnost mirnog rješenja te da nakon 64 godine primirje konačno preraste u trajni mir”.

 

Europski parlament je do sada usvojio nekolicinu rezolucija o Sjevernoj Koreji u kojima redovito naglašava problem zaštite ljudskih prava u toj zemlji, pa i kada je fokus tih rezolucija na nuklearnom i raketnom programu azijske države. Krajem mjeseca predviđen je sastanak šefova država Sjeverne i Južne Koreje, a potom početkom svibnja sastanak između Kim Jong-una i Donalda Trumpa.

 

Video pogledajte OVDJE.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *