Nakon novih slučaja pronalaska zaraženog mesa u ugostiteljskim objektima, ponajviše porijeklom iz Poljske, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozvala je Europsku komisiju na žurno djelovanje, posebice na tragu nedavnih vijesti o klaonicama životinja u Poljskoj.

Naime, novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri tjedna u klaonici u Kalinowu, gdje je snimio i objavio uznemirujuće snimke goveda, koja su u izrazito lošem fizičkom stanju. Na uznemirujućim snimkama se vidi i kako se životinje vuče užetom od kamiona do klaonica. Prema dostupnim informacijama, meso nije prošlo nikakvu ili je prošlo slabu veterinarsku inspekciju, nego bi ga osoblje jednostavno označilo sigurnim za konzumiranje. Poljska je, prema podacima iz 2017. godine, izvezla više od 415 milijuna kilograma govedine u vrijednosti većoj od 1,5 milijarde dolara te je čak 80 posto junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjeno za izvoz. Takvi podaci predstavljaju sigurnosnu prijetnju Europskoj uniji.

Podsjetimo, prošlogodišnja istraga EUROPOL-a i INTERPOL-a „OPSON VII“ rezultirala je ogromnom količinom zaplijenjenih neispravnih prehrambenih namirnica i sirovina na europskom jedinstvenom tržištu. Čak 3620 tona krivotvorene i opasne hrane, poglavito mesa, ribe i lažnog mlijeka u prahu za bebe, te 9.7 milijuna litara pića povučeno je s tržišta jer ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene kriterije te predstavljaju ozbiljnu ugrozu po zdravlje stanovništva, a posebice za one najmlađe.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tada je pozvala Komisiju na nužno sprječavanje pojave opasnih i neispravnih proizvoda na europskom tržištu:

„Bez obzira na to što u posljednjih nekoliko godina ove akcije rezultiraju sve manjom količinom zaplijenjenih tvari, što je rezultat uspješnih policijskih akcija, i dalje je riječ o ogromnoj količini zdravstveno neispravne hrane i pića. Osim svakogodišnje kontrole i zaplijene, koje korake Komisija poduzima da spriječi samu pojavu opasnih i neispravnih prehrambenih proizvoda na europskom tržištu?“

Šuica je upozorila i na kontraučinak kod percepcije stanovništva o sigurnosti hrane:

„Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) samo 33% Europljana vjeruje državnim informacijama o sigurnosti hrane, dok je u nekim državama članicama, poput Hrvatske, taj postotak još i manji i iznosi tek 12%. Također, u istom istraživanju navodi se da su europski građani prilično neinformirani o rizicima konzumiranja novih popularnih proizvoda poput zelenih smoothieja i sl. Koje konkretne mjere Komisija planira poduzeti kako bi podigla svijest europskih građana o sigurnosti hrane te rizicima konzumiranja hrane?“

Podsjetimo, Šuica je već nekoliko puta upozoravala Europsku komisiju o posljedicama skandala sa zaraženom i pokvarenom hranom na europskom tržištu. Naime, nakon izvješća o riziku Salmonelle infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi iz lipnja 2016. Hrvatske agencije za hranu, Šuica je upozorila Europsku komisiju kako je Salmonellu infantis potrebno uvrstiti u Uredbu br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. te na taj način poboljšati kontrolu salmonele. Također, u travnju prošle godine potpisala je interpelaciju za pisani odgovor s raspravom na temu „Posljedice skandala brazilskog zaraženog mesa“, nakon što su brazilske vlasti otkrile da su njihovi najveći proizvođači mesa, godinama izvozili nekvalitetnu govedinu i perad po cijelom svijetu.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *