Od 26. do 28. veljače, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica sudjeluje na 83. EU-SAD međuparlamentarnom sastanku u Washingtonu u sklopu posjeta Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om. Radi se o nastavku međuparlamentarnog sastanka iz prosinca 2018. godine koji je odgođen zbog smrti bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georga H. W. Busha.

Na početku trodnevnog posjeta, u Uredu Europskog parlamenta u Washingtonu, veleposlanik Europske unije David O’Sullivan održao je briefing za članove Izaslanstva, a zatim je uslijedio sastanak s višom potpredsjednicom Centra za strategijske i međunarodne studije Heather A. Conley na kojem je bilo riječi o transatlantskim izazovima za dvije saveznice i o njihovim odnosima s Rusijom. Prvi dan radnog posjeta završava sastankom u Ministarstvu obrane u Pentagonu gdje članovi Izaslanstva s američkim kolegama raspravljaju o transatlantskoj sigurnosti, potencijalu Europske obrambene inicijative i posljednjim aktivnostima vezanim za nedavno istupanje SAD-a i Rusije iz Sporazuma o uklanjanju nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Zastupnica Šuica povodom radnog posjeta u Washingtonu izjavila je: “Sve što se trenutno događa u američkoj politici treba promatrati u svijetlu nadolazećih izbora 2020. godine bez obzira radilo se o stavovima Demokrata ili Republikanaca. Mi iz Europske unije želimo uspostaviti bolje trgovačke odnose s posebnim naglaskom na tarife oko uvoza automobila i aluminija i čelika. Također žalimo što nemamo zajednički stav prema Kini budući da predsjednik Trump vjeruje isključivo u bilateralne odnose dok mu multilaterala nije opcija. Naravno da nas zabrinjava i situacija oko poljoprivrednih proizvoda, naši različiti stavovi prema nuklearnom sporazumu sa Iranom, ali i velika razlika prema politici prema Bliskom Istoku. Svakako je neophodno nastaviti ovaj transatlantski dijalog i nakon svibanjskih izbora i pokušati unaprijediti odnose bez obzira radi li se o trgovačkim odnosima, NATO-u ili europskoj obrambenoj politici”.

Sastanci Izaslanstva Europskog parlamenta i njihovih američkih kolega održavaju se u Kongresu, a glavne teme međuparlamentarnog sastanka su razvoj posljednjih političkih događaja u SAD-u i Europskoj uniji, vanjski utjecaji koji prijete poštenoj izbornoj utrci, jačanje trgovinske i gospodarske suradnje Europske unije i SAD-a te suradnja u području sigurnosti i vanjskih poslova s naglaskom na odnose s Rusijom, Venezuelom i Afganistanom.

Za kraj radnog posjeta Washingtonu, članovi delegacije Europskog parlamenta sastat će se i s američkim senatorima Ron Johnosonom (R-WI) i John Boozmanom (R-AR).

Podsjetimo, zastupnica Šuica u lipnju prošle godine sudjelovala je na 82. EU-US Međuparlamentarnom transatlantskom zakonodavnom dijalogu u Sofiji na kojem su kongresmeni i europski zastupnici raspravljali o ulozi SAD-a na području Zapadnog Balkana. Posljednji transatlantski sastanci održani su u Sofiji i na Malti, budući da se odvijaju dva puta godišnje: jedan put u SAD-u, a drugi u državi članici koja predsjedava Europskim vijećem.

Šuica je na poziv veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u Pjera Šimunovića posjetila izložbu u Washingtonu o stradanju i obnovi Dubrovnika nakon srpsko-crnogorske agresije pod nazivom „Dubrovnik, a Scarred City“, održanu povodom 40 godina Dubrovnika u UNESCO-u.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *