Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica danas je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o pripremi za sastanak Europskog vijeća 18. i 19. listopada. Glavne teme sastanka Europskog vijeća u listopadu bit će migracije, unutarnja sigurnost Europske unije te Brexit, a tim povodom zastupnicima u Parlamentu uvodno se obratila predstavnica austrijskog predsjedanja Vijećem EU ministrica Juliane Bogner-Strauß i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

 

Očekivano, velik broj zastupnika u Europskog parlamentu osvrnuo se na budućnost Europske unije nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Očekuje se da će najviše napretka i rezultata pregovora o Brexitu uslijediti na sastanku Vijeća u listopadu, no šefovi država članica ostaju jedinstveni u svom stajalištu da neće biti sporazuma o povlačenju bez čvrstog, operativnog i pravno obvezujućeg zaštitnog mehanizma za Irsku.

 

Zastupnica Šuica tim povodom izjavila je: „Tri su teme koje će dominirati sjednicom Europskog Vijeća. Brexit, za kojega smatram da je najveća greška koja se dogodila, a koje su već mnogi britanski građani svjesni. Podržavam da se ustraje na sporazumu koji predlaže Michel Barnier i da nam granica s Irskom bude prioritet”.

 

„Druga je tema zaštita granica, unutarnja sigurnost i u sklopu toga naravno uspostava Dublinskog sustava za kojega postoji prijedlog od strane Komisije, stajalište od strane Parlamenta i ovo je prilika da Vijeće konačno zauzme svoj stav. Jako nam je važna zaštita vanjske granice, a moram opet napomenuti da Hrvatska ima najdužu kopnenu vanjsku granicu u Europi od 1350 km koja je izvan Schengena i stoga maksimalno podržavam napore oko osiguranja europskih vanjskih granica”.

 

2015. godine u europskim institucijama uspostavljen je niz mjera koje osiguravaju učinkovitu kontrolu vanjskih granica EU-a. Kao rezultat toga otkriveni nezakoniti prelasci granice u EU smanjili su se za 95% od njihova najvećeg broja u listopadu 2015., iako je nedavno zabilježen porast tokova migranata na istočnosredozemnoj i zapadnosredozemnoj ruti. U kontekstu unutarnje sigurnosti EU, šefovi država članica dogovorili su se da će jačati europsku graničnu i obalnu stražu te intenzivirati borbu protiv svih vrsta kiberkriminala, manipulacija i dezinformacija.

 

„I treća vrlo važna tema koju je potrebno raspraviti, a nakon posjeta Jean Claude Junckera Sjedinjenim Američkim Državama, bolja uspostava transatlantskih odnosa, nastavak na trgovačkom sporazumu bez carina sa SAD-om ali i podržavam Euroazijski summit”, zaključno je izjavila zastupnica Šuica

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *