Svima omiljena zabava za Festu sv.Vlaha i ove se godine održava na Stradunu, 03.veljače s početkom u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu. Prodaja kartela će biti u TIC-u od 8 do 14 .30 te ispred palače Sponza sat vremena prije početka, a cijena kartele je 10 kuna.
Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira omiljenu igru Dubrovčana, koja na dan sv.Vlaha okupi gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu te poziva sve da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri, a čiji je prihod namijenjen Udruzi za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje društvenog zdravlja i kvalitete života-Lukjernica.
Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, neki negoduju drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi “Dubrovačke slike i prilike 1800. – 1880.”: “Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru”.
Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se!

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *