U organizaciji Dubravke Šuice danas predstavljeno četvrto izdanje knjige „Reunification of Europe“ u Europskom parlamentu

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica  u knjižnici Europskog parlamenta u Bruxellesu organizirala je predstavljanje četvrtog izdanja knjige „Reunification of Europe: Anti-Totalitarian Courage and Political Renewal“. Knjiga je posvećena povijesti jedanaest država članica Europske unije s Baltika te srednje i istočne Europe, odnosno njihovoj povijesnoj borbi protiv komunizma i drugih oblika totalitarne vladavine te njihovom uspješnom putu ka Europskoj uniji.

U četvrtom izdanju knjige, koje je  predstavljeno u Europskom parlamentu, dodano je poglavlje u kojem je opisana borba hrvatskog naroda protiv totalitarnih režima u posljednjih stotinjak godina te važnost europskog puta moderne Republike Hrvatske koje je okrunjeno članstvom u Europskoj uniji. Autori poglavlja su hrvatski povjesničari Mario Jareb, član Hrvatskog instituta za povijest i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno–dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Izdavač knjige je Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Na predstavljanju novog izdanja knjige, uz zastupnicu Šuicu i autora hrvatskog poglavlja Maria Jareba, na događaju su prisustvovali i inicijator projekta „The Reunification of Europe“ zastupnik Tunne Kelam iz Estonije i zastupnica Sandra Kalniete iz Latvije. Okupljenim gostima se putem video poruke obratio predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu i Spitzenkandidat Pučana za predstojeće europske izbore Manfred Weber koji je posebno istaknuo težak put Republike Hrvatske prema neovisnosti, a poruku je uputio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te istaknuo: „Moja zemlja Hrvatska imala je težak i jedinstven put prema Europskoj uniji i konačno prema reintegraciji s većinom kontinenta u 2013. godini. Znanstvena, historiografska i društvena istraživanja u našoj zajedničkoj povijesti, poput ove knjige, pomažu nam u pamćenju i cijenjenju naše borbe prema demokratizaciji u prošlosti. Moramo razviti kulturu dijaloga i njegovati politiku sjećanja. Istraživanje i objavljivanje trebalo bi, međutim, dopuniti sustavnim obrazovanjem o kršenjima ljudskih prava u nedemokratskim režimima, posebno za mlade i djecu“.

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu izrazila je zadovoljstvo  predstavljanjem te naglasila: „Ponosna sam što je poglavlje o hrvatskoj povijesti postalo dijelom ove knjige. Knjiga “The Reunification of Europe” sada uključuje priču o više od sto godina borbe hrvatskog naroda za oslobođenje od okova različitih režima sve do pada komunizma, da bi konačno postala članicom ujedinjene Europe, zajednice koju danas oblikuje i gradi. Smatram da je ovo izvrstan obrazovni materijal za svakoga tko odbacuje naš zajednički europski projekt i pokušava ga potkopati zbog osobnih razloga. Također, ova knjiga je podsjetnik da je izgradnja mira dug i težak proces, ali i da ne postoji ništa što ne možemo učiniti ako radimo zajedno te da bez obzira na veličinu izazova s kojima se suočavamo, sposobni smo pobijediti jer branimo ispravne vrijednosti!“ – istaknula je Šuica.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *