Nakon kazališne premijere u Budimpešti, Zagrebu i Zadru, Literarna i plesna scena budimpeštanske Hrvatske škole u Dubrovniku prikazuje svoj kazališni komad „Vremeplov“. Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom (HOŠIG) u Budimpešti je istaknuta odgojno-obrazovna ustanova i kulturno-prosvjetno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj, čije je poslanje izgradnja kulturnih mostova između Hrvatske i Mađarske.

 

Tom cilju služi i njihov jedinstveni projekt: postavili su na scenu svoj komad koji prikazuje zanimljiva događanja i povijesne velikane koji su upečatili 800-godišnju zajedničku hrvatsko-mađarsku povijest. „Vremeplov” je ujedno i put u budućnost: steći i širiti spoznaju kako se na zajedničkim vrednotama temelji suradnja Hrvatske i Mađarske u zajedničkoj Europi. Među inima poslanje umjetničke družine je i skrenuti pozornost na Spomen-godinu Nikola Zrinski. Nikola Šubić Zrinski je – sa svojim hrvatskim i mađarskim vojnicima – prije 450 godina junački branio tvrđavu Siget naspram goleme turske vojske.

 

Obljetnica će se ove jeseni obilježiti nizom događanja i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a na središnjoj proslavi nazočit će i predsjednici Hrvatske, Mađarske i Turske. U kazališnom komadu „Vremeplov” na scenu stupaju i članovi obitelji Zrinski…Turneju umjetničke družine podupire mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova, pokrovitelji projekta su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj. Književno-glazbeno-plesni scenski prizor biti će prikazan 30. lipnja u dvorani Ženskog učeničkog doma (Dubrovnik, Branitelja Dubrovnika 27.) s početkom u 19.30 sati.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *