Župan Nikola Dobroslavić imenovan je danas u Bruxellesu glavnim izvjestiteljem za mišljenje ”Paket višegodišnjeg financijskog okvira nakon 2020.”, na sastanku Povjerenstva za politiku i teritorijalne koheziju (COTER) u sklopu Europskog odbora regija.
 

Uz godišnji proračun, EU postavlja višegodišnji proračun na razdoblje od najmanje pet godina. Predsjednik Europske Komisije Jean Claude Junker predstavit će prijedlog Komisije o Paketu višegodišnjeg financijskog okvira EU nakon 2020. godine, 2 svibnja u Bruxellesu. Očekuje se započinjanje pregovora između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum o proračunu prije Europskih izbora 2019. godine. U sljedećih šest mjeseci Europski odbor regija kao savjetodavna institucija treba izradit mišljenje o ovoj važnoj temi tj. sljedećem višegodišnjem proračunu koji bi tebao financirati nove prioritete te nadoknaditi manjak u proračunu nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva.
 

Temeljem akta Europske komisije Župan Dobroslavić u narednim mjesecima oformit će stručni tim te sastaviti nacrt mišljenja uz savjetovanje s dionicima te nakon toga predložiti usvajanje dokumenta na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u prosincu 2018. godine. Župan Dobroslavić već ima uspješno iskustvo na poslovima glavnog izvjestitelja iz 2015. godine, na temu potrebe za boljim pravnim okvirom u prekograničnoj suradnji.
 

Posljednih godina Europski Parlament izborio se za fleksibilniji Višegodišnji financijski okvir kako bi se bolje odgovaralo na nepredviđena stanja poput kriza u eurozoni, migracijske krize i sigurnosnih pitanja. Trenutni Višegodišnji financijski okvir EU koji pokriva razdoblje 2014.-2020. Iznosi 963,5 milijardi eura.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *