Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te ostalim predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije nazočio je danas svečanom potpisivanju ugovora za izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, vrijednog 2,08 milijardi kuna. Ugovor su u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra obrane Damira Krstičevića te ministra uprave Lovra Kuščevića kao i izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Narodne Republike Kine Hu Zhaominga potpisali predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation.

 

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan, a Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 milijuna kuna.

 

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će Hrvatska izgradnjom Pelješkog mosta postati jedinstvena.
”Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značenja za cijelu zemlju te iznimno značajan za Dubrovačko-neretvansku županiju i sve njene stanovnike. U vremenu koje je pred nama, nakon što se ugovor potpiše, očekujem brzu realizaciju ovog projekta. Na taj način rješavamo strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU, a otvaramo dugoročna vrata suradnje s Kinom”, istaknuo je premijer.

 

Župan Dobroslavić rekao je kako je ovo veliki dan za Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i još veći dan za Hrvatsku.
”Današnjim potpisom kreće realizacija povezivanja dvaju razdvojenih dijelova Europske unije. To je najvažniji geostrateški hrvatski povijesni projekt, a za našu županiju osim prometne povezanosti znači i snažan poticaj razvoju cijele županije, a posebno Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova. Zahvaljujem se Vladi i našem premijeru što je Pelješki most proglašen prvim prioritetom ove Vlade i što smo danas ovdje na potpisivanju ugovora. Čestitam i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama na odlično pripremljenom poslu. Zahvaljujem se i EK što je prepoznala važnost ovog projekta i što ga sufinancira s 85 posto nepovratnih sredstava. Vjerujem da će projekt biti završen u zadanom roku, a zahvaljujem se i građanima koji su strpljivo čekali njegovu realizaciju”, rekao je župan Dobroslavić.
 

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *