Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Amosa Talmona nastupio je uz soliste, klarinetisticu Mariju Pavlović i fagotista Pietera Nuyttena sinoć, 24. srpnja u atriju Kneževa dvora. Dubrovački simfoničari domaću, dobro poznatu pozornicu Kneževa dvora podijelili su s izvrsnim solistima; rođenom Dubrovkinjom i njezinim suprugom, te na oduševljenje festivalske publike izveli Straussov Concertino za klarinet, fagot i orkestar, op. 147 te Papandopulovu Pintarichianu i Haydnovu Simfoniju br. 103 u Es-duru.

 

 

Dubrovačka publika, privržena svima koji put do svjetskih pozornica započnu upravo u Gradu, ispunila je Knežev dvor, uključujući i galeriju. Sinoćnju ljetnu večer na Igrama obilježila je sjajna glazba svjetskih majstora kao i vrsni solisti. Klarinetistica Marija Pavlović jedna je od najdarovitijih hrvatskih glazbenika novije generacije u Hrvatskoj, a glazbenu naobrazbu počela je upravo u rodnome Dubrovniku. Njen put prelazi granice Hrvatske te se može pohvaliti međunarodnom karijerom. Redovito nastupa kao komorna glazbenica uz fagotista, supruga Pietera Nuyttena, a za njen solistički nastup s komornim orkestrom Milanske skale na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine dodijeljena joj je nagrada Orlando. Pieter Nuytten, studirao je fagot na glazbenim konzervatorijima u Antwerpenu, Kölnu i Baselu. U 2016. godini, zajedno s Flandrijskim simfonijskim orkestrom i suprugom Marijom Pavlović, svirao je Duet Concertino Richarda Straussa u najznačajnijim koncertnim dvoranama Brugesa, Genta i Antwerpa, isto djelo koje je sinoć čula festivalska publika. Amos Talmon učio je kod dirigenata kao što su Etay Talgam, Gal Alterovich i Zeev Dorman, a karijeru je započeo dirigirajući ponajboljim izraelskim orkestrima poput Izraelske filharmonije, Izraelskog simfonijskog orkestra Rishon-LeZion i Simfonijskog orkestra Jerusalemskog radija. Redovito nastupa i izvan Izraela.

 

 

Festivalsku publiku i večeras očekuje još jedna sjajna koncertna večer uz svjetsku premijeru Vivaldijeva 4 godišnja doba za 3 klavira u obradi Mateja Meštrovića. Za klavirima su uz samog autora i pijanisti Matija Dedić i Hakan Ali Toker. Ulaznice za večerašnji koncert pred Dvorom su rasprodane, no na blagajni na ulazu bit će moguće uzeti ulaznice za stajaća mjesta.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *