Dr. sc. Nenad Jasprica dobitnik je Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti, koju dodjeljuje Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan od strane Hrvatskoga sabora. Svečana dodjela državnih nagrada za znanost održat će se u četvrtak, 29. prosinca 2016., u Hrvatskome saboru, a uručit će je predsjednik Sabora Božo Petrov i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić. 

 

 

Dr. sc. Nenad Jasprica obavljao je dužnost dopredsjednika Hrvatskoga botaničkoga društva od 2006. do 2010. U tom je razdoblju organizirao 20th International Diatom Symposium u Dubrovniku (2008.), Treći Hrvatski botanički kongres s međunarodnim sudjelovanjem na Murteru (2010.) te utemeljio Algološku sekciju Hrvatskog botaničkog društva (2009.). Zaslužan je što je 2010. Federacija europskih algoloških društava (FEPS) primila Hrvatsku algološku sekciju u punopravno članstvo, a dr. Jasprica izabran je za člana Glavnog odbora Federacije. Član je Uredničkog savjeta časopisa za primijenjenu ekologiju Drypis, uredničkih odbora Glasnika Hrvatskog botaničkog društva i Našeg mora, a od 2009. je urednik znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica. Od 2012. član je Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Popularizator je znanosti, aktivan u javnom i društvenom životu šire zajednice. Kao član tima, dobitnik je prestižne nagrade Večernjeg lista “Ekran” u kategoriji za najbolji dokumentarni film iz serijala HTV Hrvatsko podmorje (2005.), te Nagrade općine Orebić za životno djelo (2015.). Član je mnogih savjetodavnih tijela grada, županije i države. Sudjelovanje u odgoju mladih i obrazovanju najšire javnosti za zaštitu prirode i okoliša smatra važnim dijelom svojih znanstvenih i stručnih aktivnosti.

 

Najznačajniji doprinos u popularizaciji i promidžbi znanosti dr. sc. Nenada Jasprice ogleda se u sljedećim aktivnostima (iz obrazloženja Nagrade): prezentaciji vlastitih i drugih znanstvenih dostignuća javnosti kroz nastupe u radijskim i TV emisijama te na web-portalima; sudjelovanju u proizvodnji dokumentarnih serijala HRT kao stručni suradnik ili autor scenarija; javnim predavanjima o znanstvenim dostignućima i prirodnim značajkama pojedinih područja Hrvatske, uz prigodne obljetnice ili obilježavanja dana važnih za biološku raznolikost, zaštitu prirode, okoliša, i dr.; organizaciji javnih međunarodnih i domaćih izložbi; volonterskom radu u udrugama koje promiču prirodne i kulturne vrijednosti Hrvatske; radu s mladima te aktivnom sudjelovanju na skupovima za promicanje znanosti. Kao član Glavnog odbora Udruge Pelješki most, pridonio je osvješćivanju znanstvene, stručne i najšire javnosti o potrebi i značaju nastavka izgradnje Pelješkog mosta za poluotok Pelješac, državu Hrvatsku i njezinu teritorijalnu cjelovitost.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *