Redovita skupština društva Čistoća održana je danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika koju je predvodio predsjednik skupštine Andro Vlahušić.

Na održanoj skupštini razgovaralo se o sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Grabovica te daljnjim koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se riješio problem gospodarenja otpadom na području Grada Dubrovnika i susjednih općina.

Jednoglasnom odlukom članova Skupštine donesen je zaključak kako će se u što skorijem roku raspisati javni poziv za iskazivanje interesa za davanje u zakup dijela odlagališta za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada i to za 20 tisuća tona istoga. Navedeni poziv je namijenjen svim općinama i odlagalištima otpada na području Republike Hrvatske i susjednih zemalja, a uz uvažavanje zakonske regulative RH i EU Direktive.

Čistoća je odmah nakon sjednice Gradskog vijeća (22. prosinca 2016.) uputila upit Ministarstvu zaštite okoliša i prirode o mogućnosti ishođenja suglasnosti za odlaganje otpada izvan EU, u tzv. trećim zemljama kao što su BiH i Crna Gora te se očekuje službeni stav Ministarstva.

Skupština društva Čistoća donijela je i zaključak o organizaciji hitnog sastanka 10. siječnja 2017. godine s ministrom zaštite okoliša i prirode, predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskih voda i predstavnicima skupštine društva Čistoća, kako bi se zajedničkim dijalogom i suradnjom našlo najbolje i najefikasnije rješenje za trenutnu situaciju sa odlaganjem otpada na Grabovici.

Na prijedlog predsjednika skupštine Andra Vlahušića, prihvaćena je odluka o nepovećavanju cijene odvoza otpada građanima Dubrovnika i susjednih općina.

Podsjetimo, na nedavno održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Vlahušić je izvijestio kako odlagalište otpada na Grabovici nema dostatan kapacitet za daljnje korištenje i nužno ga je zatvoriti do 30. travnja iduće godine, a Čistoća Dubrovnik će komunalni otpad morati odvoziti u druge dijelove Republike Hrvatske.

U međuvremenu, potrebno je javnim natječajem odabrati ovlaštenog prijevoznika otpada, iznaći rješenje za privremenu pretovarnu stanicu te osigurati izvore financiranja.

Grad Dubrovnik

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *