U organizaciji Regionalne razvojne agencije DUNEA u Stonu je 28. rujna održana završna konferencija EU projekta ‘Hiking Europe’. Okupila je predstavnike projektnih partnera iz Španjolske, Italije, Irske, Njemačke i Austrije, predstavnike turističkih agencija iz ovih zemalja koje se bave prodajom aranžmana koji uključuju pješačke ture te dionike iz Dubrovačko-neretvanske županije vezane za turizam. U ime domaćina konferencije, ujedno jedinog hrvatskog partnera, uzvanike je pozdravila zamjenica direktorice DUNEA-e Helena Brčić, a konferenciju je službeno otvorila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević. Sudjelovao je i predstavnik Europske komisije iz Bruxellesa Valentino Izzo.
 

Na konferenciji naziva ”Mogućnosti razvoja pješačkog turizma u budućnosti” razgovaralo se o budućim koracima u stvaranju transnacionalne mreže turističkih ruta kroz formiranje pješačkih itinerera, u kojoj je trenutačno nekoliko ruta uključenih regija – španjolske regije Katalonija, talijanske Emilia-Romagna, irske regija Donegal te Dubrovačko-neretvanske županije. Naša ruta, koja uključuje pješačke staze otoka Mljeta i prostor Napoleonovog puta u Stonu, predstavljena je sudionicima konferencije, a riječ je o prvom definiranom turističkom paketu u našoj županiji koji je baziran upravo na pješačenju. Već postoje zainteresirane i druge europske regije koje se žele uključti u ovu mrežu, a raspravljalo se i o budućem zajedničkom marketingu i promotivnim aktivnostima. Također, i predstavnici turističkih agencija na zajedničkom su sastanku izložili ideje i izazove suradnje na prodaji ovakavih aranžmana unutar mreže.
 

Projekt Hiking Europe, koji se provodio od travnja prošle godine, bio je fokusiran na pitanja kako stvoriti alternativu masovnom turizmu, odnosno kako iz prenatrpanih turističkih središta dio posjetitelja preusmjeriti na okolna područja te na taj način rasteretiti centre, a ruralnim prostorima dati šansu za razvoj. Glavna tema bio je pješački turizam i njegove prednosti, a ostvaren je i zadani cilj projekta – stvaranje Hiking Europe mreže za budućnost.
 

Projekt je financiran iz COSME programa Europske komisije za konkurentnost malih i srednjih tvrtki. Nositelj je Katalonska turistička zajednica i provodi ga zajedno s europskim partnerima. U sklopu završnih aktivnosti projekta, 29. rujna održava se radionica na Mljetu, koja će se baviti pitanjima poput: kako biti konkurentni i što ponuditi turistima na pješačkim rutama, koje su staze dobre i kako bi ih trebalo promovirati u pješačkom turizmu, kako targetirati klijente i kako s njima komunicirati.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *