Od 12. do 16. ožujka na Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava se 10. po redu međunarodni proljetni tečaj „Sprječavanje kriminala putem kaznenog prava i sigurnosnih studija“. Ovogodišnji tečaj bavi se inicijativama ponovnog vođenja kaznenoga postupka u svijetu poznatim pod nazivom Innocence projects (Projekti nedužnosti). Riječ je o pogrešno osuđenim osobama za koje se naknadno utvrdilo da su nedužne zahvaljujući suvremenim znanstvenim dostignućima (DNK vještačenja i sl.). 40 polaznika tečaja tijekom tjedna raspravlja s renomiranim stručnjacima iz zemlje i inozemstva o pitanjima poput: uloge DNK analize u kaznenom postupku, zaštite pravne sigurnosti, pouzdanosti i učinkovitosti državnih institucija, uzroka i posljedica pogrešnih presuda i proučavanja problema i rješenja u komparativnim stranim pravnim sustavima Makedonije, Irana, SAD-a…

 

Direktorima tečaja, prof.dr.sc. Davoru Derenčinoviću s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Richardu Farkasu s DePaul Sveučilišta u Chicagu (SAD) i dr.sc. Michaelu Kilchlingu s Max Planck instituta za inozemno i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (Njemačka), posebno je zadovoljstvo što u radu tečaja sudjeluje istaknuti znanstvenik i bivši ministar znanosti prof.dr.sc. Dragan Primorac te istaknute ličnosti s područja kaznenog prava i kriminologije, između ostalih, prof.dr.sc. Hans-Jörg Albrecht, direktor Max Planck Instituta za strano i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (Njemačka) i dr.

 

U okviru tečaja će se po održati i Četvrto jadransko moot court natjecanje na kojem će se sučeljavati 32 studenata iz cijelog svijeta (Makedonije, Irana, Slovenije, SAD-a, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Albanije i dr.). Natjecanje se održava u obliku debate između moot court timova, a sastoji se u rješavanju zamišljenog konfliktnog slučaja koji je pripremio istaknuti američki odvjetnik Steven W. Becker, zamjenik tajnika Međunarodnog udruženja za kazneno pravo. Svečano finale natjecanja održat će se u petak 16. ožujka u Inter-univerzitetskom centru.

 

Program tečaja i dodatne obavijesti dostupne su na: www.pravo.unizg.hr/KP/crimeprevention

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *