Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je danas na otvaranju 21. godišnjeg sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), kojemu je ove godine domaćin Hrvatska te se od 12. do 19. studenog održava u Dubrovniku.

 

U svom pozdravnom govoru župan Dobroslavić je kazao kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoje uzgajališta tune, no to ne znači da nemamo razvijenu marikulturu:

 

“Zahvaljujem vam što ste izabrali Hrvatsku i Dubrovnik kao domaćina ovog sastanka, ove konferencije. Uzgoj tune u Hrvatskoj čini značajan dio hrvatskog ribarstva te je činjenica da se ovaj sastanak održava ovdje za nas jako značajna, a odluke koje ćete ovdje donijeti izuzetno su važne za sve nas u segmentu upravljanja uzgojem atlantske tune te njezina očuvanja.

 

U našoj Županiji najvažnija gospodarska grana je turizam, a slijedi je poljoprivreda s vrlo razvijenom marikulturom i ribarstvom. Ne uzgajamo tunu, ali smo svjetski poznati po školjkarstvu, a posebice uzgoju kamenica”, rekao je župan Dobroslavić te poželio svim sudionicima ugodan ostanak u našoj Županiji.

 

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) je osnovana 1966. godine u Brazilu, a zadužena je za upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih vrsta, ima 52 zemlje članice, dok pet zemalja ima status ne-ugovorne strane koja surađuje. Republika Hrvatska je potpisnica ICCAT Konvencije od 1997. godine.

 

Rad u okviru ICCAT Komisije je od velikog značaja za Hrvatsku, budući da uzgoj tune čini okosnicu hrvatskog ribarstva te je gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo, kako zbog vrijednosti proizvodnje tako i činjenice da se na ovu djelatnost nadovezuju i druge djelatnosti. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja. Što se hrvatske proizvodnje tiče, četiri naša uzgajališta godišnje proizvedu između 2.500 i 3.500 tona tune, što ovisi o kvoti, a gotovo u cijelosti se izvozi na japansko tržište.

 

Na ovom, 21. po redu posebnom sastanku Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna sudjeluje 750 akreditiranih sudionika ICCAT godišnje skupštine iz 52 države, predstavnika administracija, znanosti, nevladinih organizacija i drugi. Sudionicima sastanka su se na početku, uz župana Nikolu Dobroslavića, obratili i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te izvršni tajnik ICCAT-a Camille Jean Pierre Manel.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *