Aktivistkinje Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) su izradile interaktivnu kartu dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije.

Na interaktivnoj karti se nalazi 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje obavljaju pobačaj i kod kojih se može vidjeti okvirna cijena postupka, broj specijalista te broj specijalista koji je uložio priziv savjesti.

Prema objavljenim podacima, kada se radi o cijenama pobačaja, one se kreću oko 2500 kuna. Najjeftiniji pobačaj obavlja se u Bjelovaru za 1870 kuna, najskuplji u Dubrovniku za 3000 kuna.

Programiraj za Hrvatsku je inicijativa koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike da grade potrebne stvari. Cilj im je povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju, stoji na njihovim stranicama.

Članak u cijelosti pročitaj OVDJE.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *