Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je otvaranju ”Dana hrvatskog pršuta 2018.” u Dubrovniku kao posebna izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

”Ovakve manifestacije kroz koje promoviramo naš tradicionalni gastronomski proizvod pršut i čuvamo njegovu izvornost i autohtonost, aktivno doprinose očuvanju gastronomske baštine jadranskih regija. Kad kažem naš pršut zaista to i mislim, u našoj zemlji danas imamo četiri vrste pršuta od kojih tri nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a jedan zaštićenu oznaku izvornosti. Pretpostavljam da se među sobom nikada nećemo dogovoriti koji je pršut najbolji, nekome Istarski, drugima Krčki pršut, trećima Drniški, a ja osobno držim Dalmatinski pršut”, rekla je zamjenica Marević.
 

”Svi smo skupa složni oko onog najbitnijeg, da je takav proizvod kakvog smo kroz godine stvorili i razvili specifičan način proizvodnje, vrijednost kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Ipak sam proizvod bez mogućnosti plasmana predstavlja mrtvi kapital, a ova manifestacija također ima za cilj povezivanje naših proizvođača od Istre preko Zagore do Neretve, što nam daje vjeru u kvalitetnu suradnju i doprinos našoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Kroz niz radionica stručnih skupova i okruglih stolova, potiče se razmjena znanja i poticanje gospodarske suradnje te što kvalitetnije proizvodnje kako bi naši proizvodi još jače konkurirali na europskom i svjetskom tržištu”, rekla je zamjenica Marević na otvaranju ovog dvodnevnog stručnog skupa.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *