Na sinoćnjoj promociji tradicijskih proizvoda naše Županije, održanoj u hotelu Merlot u Opuzenu, priveden je kraju projekt ‘Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije’, kojeg su provodili Regionalna razvojna agencija DUNEA i DNŽ, u suradnji s Ministarstvom turizma RH.
Kroz projekt koji je trajao tri godine, postupkom gospodarskog vrednovanja, izdvojeno je šest proizvoda – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, i za svaki od njh izabran je po jedan proizvođač s područja cijele županije.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić sudjelovao je na promociji projekta kojemu je bio cilj otkriti tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju.Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i Priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama, a održane su i praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače u Konavlima, na Korčuli, Pelješcu i Neretvi.

Na promociji su  o svojim proizvodima  govorili su Robert Bebić iz jedine tržne pršutane u županiji Kulina Nova Sela, Miho Kukuljica, koji u Konavlima proizvodi Dubrovački sir od kravljeg mlijeka, Tomo Ostojić iz OPG Ostojić koji se bavi proizvodnjom suhih smokava i drugih proizvoda od smokava te Jany Hanasal iz udruge Deša, koja je govorila o postupku pripreme arancina i bruštulanih mjendula.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *