Kršćani na Veliki petak obilježavaju spomendan Isusove muke i smrti na križu te osim što poste, to je dan kada se ne slavi sveta misa, budući je na taj dan Isus bio žrtvovan na križu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, a svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme.

 

Na Veliki petak se posti, sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obavezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso, dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

 

Jutros je na gruškoj placi uistinu bilo puno toga, a građani su požurili po svježe namirnice koje će tijekom uskrsnog vikenda podijeliti sa svojim obiteljima.

 

Od mladoga luka, patata, rotkvica i raznoraznog drugog povrća, preko penganih primorskih i konavoskih jaja, pa sve do raznovrsne ponude ribe na ribarnici. Bilo je tu širuna, sarđela, mola, pa i murine te grdobine u ponudi, a sve to možete pogledati u videu koji smo jutros snimili uživo na gruškoj placi.

 

Fotogaleriju pogledajte ispod.

rotkvice petak

 

jaja petak1

 

placa petak

 

gruž petak

 

ribarnica petak

 

petak riba1

 

29745225 10156547550723641 976320135 n

 

riba petak

 

petak riba2

 

gruž veliki petak

 

 

 

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *