Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljalo se o novoj Strategiji Europske unije za međunarodne kulturne odnose koja predstavlja sveobuhvatniji pristup vanjskopolitičkom djelovanju Unije. Strategija je prvi put predstavljena 8. lipnja 2016. godine od strane Europske komisije i Visoke predstavnice Federice Mogherini te je osmišljena, uz ekološki, gospodarski i socijalni, kao četvrti stup održivog razvoja. Uzimajući u obzir važnost kulture i kulturne suradnje, Europsko vijeće i Europski parlament proglasili su 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine.

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica je na današnjoj raspravi podržala glavne smjernice prijedloga rezolucije istaknuvši važnost i potencijal kulturnog aspekta vanjskih odnosa Unije. Nadalje, zastupnica je istaknula ulogu kulturne baštine u vanjskim odnosima EU-a, među ostalim u sprječavanju sukoba, pomirenju nakon sukoba i ponovnoj izgradnji uništene kulturne baštine.

„Inicijativa je usmjerena na podizanje razine svijesti o europskoj povijesti i vrijednostima te jačanju osjećaja europskog identiteta. Njome se istodobno ukazuje na mogućnosti koje nudi naša kulturna baština, ali i na izazove s kojima se suočava, poput utjecaja digitalizacije na lokalitete kulturne baštine, opasnosti koje im prijete zbog okolišnih ili fizičkih razloga te nezakonite trgovine kulturnim dobrima. Europska kultura i europska kulturna materijalna i nematerijalna baština predstavljaju raznolikost europskih društava i regija. Sada je pravi trenutak da prepoznamo ogromni potencijal međunarodne kulturne suradnje i da je uvrstimo u sveobuhvatnu strategiju vanjske politike Unije“, naglasila je zastupnica Dubravka Šuica.

Konkretizacija međukulturne suradnje očituje se kroz postojeće instrumente poput inicijative Kreativna Europa, Obzor 2020 te Erasmus plus programa. Države članice, osobito manje države članice, i njihove kulturne ustanove mogu ostvariti dodanu vrijednost svojih kulturnih postignuća iskorištavanjem EU-a za promicanje i širenje tih postignuća u inozemstvu

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *