“Lena Kramarić (35)” znakoviti je naziv izložbe slika autorice mlade i već nadaleko afirmirane akademske slikarice Lene Kramarić. Izložba je u četvrtak otvorena u renomiranoj dubrovačkoj galeriji “SebastianArt” koja je Lenu Kramarić ugostila već treći put u relativno kratkom razdoblju. No, svi ljubitelji umjetnosti koji su pohodili ovu izložbu zaključili su kako je Lena i ovaj put ponudila nešto novo, iskazujući svoj neupitni raskošni talent i dokazavši likovno i duhovno sazrijevanje.

 

Lena je i ovaj put, na sebi svojstven način, spojila prošlost i sadašnjost na način kako je umjetnički osjeća i suptilno iskazuje na platnima izloženih slika. Jednako kao što su likovi na slikama zaigrani, tako su na otvorenju zaigrana bila i brojna dječica u pratnji kojih su mnogi Dubrovčani pohodili otvorenje u najpoznatijoj dubrovačkoj galeriji. I kao što su se mališani pokazali tihi tijekom ceremonije otvaranja izložbe, tako su si dali oduška u veselju po okončanju tog čina. Dokaz je to kako je i njih prožela moć umjetnosti koja ne poznaje vremenske granice publike.

 

A u katalogu izložbe je povjesničarka umjetnosti i kustosica Andrea Batinić Ivanković napisala i ovo:

“Siguran crtež koji opisuje i sažima istodobno, slikarska konstrukcija građena na ambivalentnoj sintezi obojene plohe i crteža, elementi su Kramarićinih opusa u cjelini, iz kojih se iščitavaju njezini osobni doživljaji, promjene i stavovi. Unutar prostornog rasporeda, kompozicijskog tretmana i ikonografije Leninih platnâ, definirani su svi preduvjeti za bogatu slikarsku priču. U čvrstim harmonijama crteža i boje slikarica svoj kodirani govor isprepliće s intimističkim, dok se u saturiranim sazvučjima boje njedri povratak jednostavnim harmonijama elementa.

 

Lena u sjećanje priziva i ono što joj je prethodilo i ostalo njezinom preokupacijom. Riječ je, dakle, o stvaralačkom procesu koji se odvijao tijekom prošle izložbe Ateljerija, i to ne u atelijeu, nego u prostoru galerije. I to je jedna od karakteristika koja novi ciklus tematski spaja, ali i ukazuje na životno i slikarsko zrenje dubrovačke umjetnice.

 

Emanacija umjetničke volje u Leninom je slučaju dosegla karakter i čvrst značaj koji nadilazi duhovnu skučenost ambijenta u kome se ostvaruje. Slike novoga ciklusa su intimom intonirani prikazi ženskih likova koji pulsiraju dinamizmom i temperamentom te otkrivaju psihološki nedokučivu osjećajnost, koji nam se na tematskoj razini mogu učiniti već viđenim, ali njihova životna dimenzija postaje tek predodžba za neke „nove” buduće slike. Zauzimajući prostor, slikovito rečeno, od intimnog do univerzalnog, Lena Kramarić svojim djelima pokazuje da je za svaki ostvaren duhovni i slikarski rezultat nužno stvaralačko suglasje između umjetničke individue i njenog šireg konteksta, u čemu se Lena dokazala kao iznimna i jedinstvena umjetnička osobnost.”

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *