Na otoku Šipanu 4. kolovoza počinje već tradicionalana, a ove godine trinaesta za redom, Ljetna Škola filma Šipan. Riječ je o jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja se sastoji od dva paralelna dijela; reda filmskih radionica za djecu i reda večernjih projekcija i popratnih programa u otvorenom kinu ispod starog platnja u Šipanskoj luci.

 


Organizatori i producenti Miro Bronzić i Nils Neubert ove godine pripremili su četiri radionice i to radionicu igranog filma koju će voditi sarajevski dvojac Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić, radionicu fotografije koju će voditi svjetki poznati fotograf Dean Zulich, radionicu animiranog filma koju će voditi Miran Dilberović te za najmlađe radionicu filmski vrtić koju će voditi sam Miro Bronzić.

 

Na Šipanu će se tako isčekivati 14. kolovoza kada će premijerno biti prikazani radovi svih radionica a do tada šipanjci i njihovi gosti uživati će u raznovrsnom programu večernjih projekcije i popratnih programa. Tako nas na samom otvaranju 6. kolovoza nakon projekcije prošlogodišnjih radovs LJŠFŠ 2015. očekuje prava poslastica, a radi se o kratkom igranom filmu “Magda Mozarka” koji je prošlog ljeta sniman upravo na Šipanu. Film će biti prikazan u prisustvu redateljice Bojane Momirović. Iz programa svakako treba istaknuti i dokumentarac “Modri kavez” koji će predstaviti mlada splitska redateljica Bruna Bajić . Modri kavez je film o emocijama ljudi obilježenih profesijom, odlascima, dolascima, pustolovinama i odgovornosti. Film o pomorcima koji su ostavili trag diljem svijeta, a projekcja na otoku pomoraca dovoljan je razlog da ovo bude prava poslastica ovogodišnjeg programa.

 

U suradnji sa stalnim partnerom Kinematografi Dubrovnik ovog ljeta na Šipanu će se  moći vidjeti domaća komedija “Narodni Heroj Ljiljan Vidić” Ivana Gorana Viteza kao i projekciju iznenađenja koju organizatori te večeri priređuju u posebnom i idiličnom ambijentiu na plaži Priježba. Još jedna suradnja i to ovaj put s filmskom manifestacijom Tišina molim na Šipan nam donosi projekciju starijeg igranog filma Gianfranca Parolinija“Komisar X” koji je kao i svi filmovi s navedene manifestacije u potpunosti sniman na dubrovačkom području šesdesetih godina prošlog stoljeća. Kao i svake godine za svoje vjerne male gledatelje Ljetna škola filma Šipan priređuje projekciju igranog filma za djecu. Ovog ljeta biti će to jedan stari dječji klasik – “Pipi na južnim morima” redatelja Olle Hallbona iz 1970. godine. Istu večer u suradnji s Gradom Dubrovnikom u goste stižu i djeca iz osnovne škole Lapad koja su u suradnji s AVC Dubrovnik snimila film “Pax Vobis” koji će također biti prikazan u sklopu programa. Osim filmskih projekcija organizatori priređuju i koncert Ibrce Jusića te dramsku predstavu kazališta Susret – “Djevojka koja nestaje” u režiji Roberta Reponje te izvedbi mladih glumaca Ivane Gudelj i Duška Modrinića. I ove godine organizatore posebno veseli stalna suradnja s mnogim udrugama i institucijama, ali posebno se želi naglasiti suradnja s Kinematografima Dubrovnik i udrugom za promicanje medijske kulture Luža sa kojim skupa organiziraju DUFF- Dubrovački festival filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana.

 

Ono što ovog ljeta posebno krasi Ljetnu školu filma Šipan jest vizualni identitet kojeg je u suradnji s bivšom LJŠFŠ polaznicom Marijanom Murati i profesoricom Anamarijom Markežić osmislila i dizajnirala mlada dizajnerica Mia Bogovac. Osnovna misao vizuala su ruke, a kad se male ruke slože onda se zaiste sve može. Upravo u tom ozračju proteći će prva polovica kolovoza na filmskom otoku Šipanu. Djeca će svojim rukama marljivo raditi u radionicama, a svi skupa uživati će u programima u otvorenom kinu ispod starog platnja nestrpljivo isčekujući premijere radova ovogodišnje LJŠFŠ.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *