SPONZORIRANI ČLANAK

 

 

Novo u ponudi: Nacionalna jela svih hrvatskih regija

 

Rashladite se u vrućim ljetnim mjesecima u nacionalnom restoranu Konavoski Dvori! 

 

Rezervirajte svoj stol uz hladnu rječicu ljutu i uživajte u odabranim nacionalnim jelima.

 

Preporučamo:

Domaći kruh, ostala jela ispod peke,
Dimljena jegulja,
Dimljeni file od pastrve,
Carpaccio od pastrve,
Ragu od puževa,
Brodet od jegulja i žaba,
Pohani žablji kraci,
Pačja prsa sa sezamom u umaku od šumskog voća,
Zapečeni zagorski štrukli.

 

Povjerite nam proslavu krštenja, pričesti, rođendana, djevojačkih i momačkih zabava!

 

 

* Za one koji žele znati više o nama i našoj ponudi:

 

     U pitomom Konavoskom polju, u zelenilu stoljetne šume na obali bistre rječice Ljute, u staroj mlinici kao da je vrijeme stalo. Jela se tu pripremaju na način kao što su to radile naše bake.

 

Kad se za vrućih ljetnih dana spuštate prema terasi restorana Konavoski dvori, najprije ćete osjetiti naglu promjenu temperature, 5-6 Celzijevih stupnjeva niže nego na mjestu gdje ste ostavili automobil, a potom i ugodnu svježinu nastalu brzim protjecanjem hladne vode rječice Ljute, čiji je izvor dvjestotinjak metara udaljen od restorana. Na samom ulazu u restoran jedan rukavac brze rječice pokreće stara mlinska kola obrasla vodenim biljem, a na drugoj strani terase, pozicionirane tik do korita nabujale rijeke, pogled je nemoguće odvojiti od zahuktalog i bučnog protjecanja pomalo divlje ponornice koja se kaskadno spušta prema gustom raslinju i nakon toga nestaje iz vidokruga. Huk vode i vrtnja starih mlinskih kola, poput neke pozadinske orkestralne glazbe, stvaraju poseban ugođaj na terasi restorana Konavoski dvori.

 

Zatečeni impresivnim prizorom i osvježeni poželjet ćete prije sjedanja za brižljivo uređene stolove razgledati i ostale dijelove tog jedinstvenog prostora u čijem je središtu ribnjak s pastrvama, a u neposrednoj blizini i prostrano natkriveno ognjište na kojem će vam uskoro biti pripremljen jedan od specijaliteta što ih nudi Nacionalni restoran Konavoski dvori. Da bi ugođaj bio potpun, dočekat će vas djevojke i mladići u tradicionalnim konavoskim narodnim nošnjama, poslužitelji koji dočaravaju etničko blago Konavala, najjužnije hrvatske regije.

 

Nalazite se u restoranu u jednom od najljepših prirodnih okruženja u Hrvatskoj, otvorenom 1968. godine u preuređenom i proširenom starom mlinu u kojem su se stoljećima prije toga na starinski način mljele žitarice. Kad sjednete za stol, pokušavajući dojmove sjediniti u jedinstvenu sliku, ljubazni poslužitelji po vašem izboru pred vas iznose hladna predjela: najbolji dalmatinski pršut i vrhunski ovčji sir u maslinovu ulju, dimljeni file od pastrve na rikuli s kaparima, dimljenu jegulju sa zelenom salatom i rajčicama, salatu od hobotnice, kozji sir s mangom i rajčicama ili pak slavonski kulen. Jer Nacionalni restoran Konavoski dvori – i u tome je njegova posebnost i pogodnost, osobito kad je riječ o stranim posjetiteljima – nudi gastronomsku šetnju različitim hrvatskim regijama, s obiljem mesnih i ribljih specijaliteta. Ljubiteljima toplog predjela bit će ponuđene juhe od divljih šparoga, krem juha od rakova ili juha od goveđeg repa. Za topla jela preporučaju se pohani žablji kraci, jakovske kapice, ragu od puževa, zagorski štrukli, fuži s kozicama i tartufima, crni rižoto od sipe i drugi
specijaliteti.

 

Sve je to, dakako, samo uvertira u glavno jelo koje tek slijedi. Ljubitelji ribe, riječne ili morske, birat će file od pastrve ili smuđa, odrezak od lososa, steak od tune ili sabljarke, brodet od jegulja i žaba na neretvanski način i lignje na razne načine.

 

Oni gosti koji preferiraju mesna jela teško će moći odoljeti janjetini i teletini s krumpirima pečenima ispod sača ili peke, bifteku u umaku od zelenog papra, junećim obrazima u umaku od ljubičastog luka na posteljici od celera, dubrovačkoj pašticadi s njokima, T-bone steaku, pirjanoj telećoj koljenici u umaku od paprene metvice ili pak pačjim prsima sa sezamom u umaku od šumskog voća.

 

Ispod sača se pripravlja i hobotnica s krumpirima, jedan od vrlo popularnih specijaliteta Konavoskih dvora.

 

Za vegetarijance je predviđeno ekološki uzgojeno domaće povrće iz konavoskih polja koje se pripravlja u woku ili zapečeno sa sirom, ali i sve vrste sezonskih salata.

 

Za desert bi svakako trebalo kušati glasovitu dubrovačku rozatu, kotonjatu pripravljenu od dunja, mantalu pripravljenu od crnog crnog grožđa, paradižot, patišpanj s jabukama i umakom od malina, kolač od rogača i Kneževu sonatu, ali i mnoge druge slastice.

 

Osim nezaboravnih okusa znalački pripravljene hrane od autohtonih i svježih namirnica, oduševit će vas i pučka ceremonijalnost njezine priprave, osobito kad je riječ o jelima ispod sača, zemljanog ili metalnog poklopca pod kojim se – dodavanjem žara s vanjske strane na otvorenom ognjištu – peče janjetina, teletina, krumpiri, hobotnica, kruh.

 

A kad se pred vama, dragim gostima iz cijeloga svijeta, pojavi glavni kuhar restorana Konavoski dvori Filip Diminić, naočiti Konavljanin i velemajstor kulinarstva s četiri desetljeća staža glavnog kuhara u cavtatskom hotelu Croatia, koji se doima kao da je došao s Kneževa dvora iz doba Dubrovačke Republike, bit ćete u prilici upoznati glavnog režisera i supervizora gastronomske predstave na restoranskoj terasi. Rado će odgovoriti na svako vaše pitanje, dopustiti vam da zavirite ispod sača tijekom pečenja i savjetovati vam da kušate još poneko jelo.

 

Budnom oku gospara Filipa neće promaknuti odnose li konobari s vašeg stola prazne tanjure ili je, u rijetkim prilikama, na njima nešto ostalo. Prazan tanjur za njega je mjerilo zadovoljstva gostiju, ali i priznanje kuharskoj ekipi da je uspješno obavila svoj posao. Chef Filip Diminić objasnit će vam i podrijetlo vrhunskih namirnica koje se koriste u restoranu i prezentiraju nacionalnu kuhinju, ne samo onih iz južnog primorja, nego i slavonskog kulena, zagorskih štrukla, istarskih tartufa, baranjskog smuđa i drugih specijaliteta različitih hrvatskih regija.

 

Voditelj Konavoskih dvora Pero Šilježar rado će vam ispričati gotovo polustoljetnu povijest restorana otvorenog u godini kad je on rođen, 1968., provesti vas cijelim prostorom i strpljivo odgovarati na svako vaše pitanje.

 

Na pitanje o čistoći rječice Ljute odgovorit će gestom: napunit će pred vama čašu vodom iz rijeke i pred vama je ispiti naiskap. Upoznat će vas i s vinskom ponudom u kojoj se favoriziraju vina pretežito južnog podneblja: plavac mali, pošip, malvasija, ali i mnoga poznata kontinentalna vina.

 

Iako su gosti većim dijelom stranci, ne izostaju ni domaći posjetitelji, a dolazak lokalnog stanovništva potvrđuje da Konavoski dvori nude najbolje iz svog podneblja, ali uspješno prezentiraju i bogatstva nacionalne gastronomije.

 

Filip Diminić, šef kuhinje Nacionalnog restorana Konavoski dvori, rođen u povijesnom konavoskom mjestu Pridvorje – poznatom po jedinstvenom franjevačkom samostanu sv. Vlaha, spomeniku kulture nulte kategorije – ugostiteljsku školu završio je u Dubrovniku. Kao mladi kuhar ugostiteljska iskustva stjecao je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, uza slavnog kuhara Branka Žufiku i slastičara Marka Kovilića koji je brendirao zagorske štrukle. Četiri desetljeća bio je šef kuhinje u hotelu Croatia u Cavtatu, a posljednje dvije godine chef je Konavoskih dvora.

 

S veseljem Vas očekujemo u Konavoskim Dvorima!

Rezervacije:

t: +385 20/79-10-39

m: + 385 99/25-17-158

e-mail: sales2@esculap-teo.hr

www.esculaprestaurants.com

 

 

 

 

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *