Predstavnik udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela poslao je priopćenje povodom početka školeske godine koje prenosimo u cijelosti:

 

“Dragi roditelji,

kako u ponedjeljak, 3. rujna počinje škola, na prometnicama će biti velik broj djece, posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode prema školama i vrtićima. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

 

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

 

Isto tako evo nekoliko bitnih i korisnih savjeta:

 

Nikad ne pretrčavajte cestu!

Ne ometajte kretanje vozila!

Hodajte pažljivo!

Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!

Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!

Cestu prelazite samo po zebri!

Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!

Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

 

Isto tako kada vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm, kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Svim roditeljima i djeci želimo sretan i siguran početak školske godine!”

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *