Na požarište Kula Norinska kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodatno je u srijedu 26. rujna 2018., upućen još jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH), te se trenutno na ovom požarištu nalaze tri Canadaira. Sukladno stanju na terenu letačke posade preusmjeravat će svoja djelovanja na požarima kod Metkovića i na Pelješcu.

 

Na Pelješcu se trenutno nalaze kopnene snage i to 102 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske koji su u utorak, 25. rujna 2018., na požarište prebačeni helikopterima Mi-8 MTV, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište dopremljeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.

 

Tijekom jučerašnjeg djelovanja tri Canadaira na Pelješcu ostvaren je nalet od oko 15 sati, pri čemu je na požarište izbačeno oko 660 tona vode.

 

Stanje na Pelješcu komentirao je jedan od kapetana posade na Canadairu bojnik Željko Žugaj naglasivši kako je riječ o požaru koji je iznimno složen za gašenje zbog jakih udara bure i turbulencija. “Konfiguracija terena dodatno je usložnjavala gašenje požara koji je zahvatio veliku površinu, a u dva navrata nismo niti mogli prići požaru. Tek kad se situacija malo primirila krenuli smo s gašenjem i ostali do pred kraj dana kada je bura ponovno ojačala”, pojasnio je bojnik Žugaj.

 

Izvor: morh.hr

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *