Dubrovacka televizija

Dramsku premijeru „Kafetarije“ prema djelu „La bottega del caffè“, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla najavili su na konferenciji za medije, održanoj danas, 27. srpnja u Festivalskoj palači, pomoćnica intendanta Igara za dramski program Mani Gotovac, redatelj predstave Vinko Brešan, dramaturginja Mira Muhoberac, Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave te punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić.

U prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor (1972.) „Kafetarija“ je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama. Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća. Kao hommage upravo toj legendarnoj predstavi Vinko Brešan radnju svoje Kafetarije smješta u sedamdesete godine prošloga stoljeća. U tom duhu radili su svi suradnici i sudionici predstave.

Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja „Kafetarije“ događa se upravo u ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama „Kafetarija“premijerno izvedena. Režije „Kafetarije“ prihvatio se jedan od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja Vinko Brešan čije komedije redovito obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inozemstvu. Svoju je kafetariju kafetijer Frano (u adaptaciji i predstavi 2016., s radnjom u 1978. godini) nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Unatoč napornim noćnim probama, glumački ansambl entuzijastično je na konferenciji najavio prvu ovogodišnju dramsku premijeru. Redatelj Vinko Brešan iskazao je zadovoljstvo cijelom ekipom koja radi na predstavi, naglasivši da je to najbolja trenutna hrvatska postava. Glumica Linda Begonja prvi put nastupa na Igrama upravo s ulogom u „Kafetariji“, a to je iskustvo svela na dvije najvažnije riječi – radost igre, što ponajbolje opisuje rad na ovoj predstavi. Pozitivna energija svih koji su na bilo koji način uključeni u predstavu, upravo je ono što svakom glumcu treba, istaknula je Begonja.

Frana kafetijera igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović navodni je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine Kolarin. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

Direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Josipa Vodenac ponosno je istaknula kako OTP banka već 20 godina vjerno prati Ljetne igre te i ovom prigodom uručila donacijski ček u iznosu od 180.000 kuna punomoćnici ravnateljice Igara Paulini Njirić koja se zahvalila OTP banci kao donatoru predstave kao i prigodnim pokroviteljima Lavazzi i Krašu.

Kafetarija“ u režiji Vinka Brešana premijerno će biti izvedena 31. srpnja ispred Sponze, uz izvedbe 1., 2., 3., 4. te dodatnu 5. kolovoza koja je dodana u program zbog iznimnog interesa publike.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *