U subotu, 27. svibnja, u posjet zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor stigla je po prvi puta skupina učenika viših razreda dubrovačke OŠ Lapad. Za dvanaestoro mladih članova školske Astronomske grupe, pod vodstvom njihove nastavnice Jasminke Nikolić, prof., u večernjim je satima priređeno promatranje svemirskih objekata teleskopom u velikoj kupoli zvjezdarnice.

Osim triju tijela u Sunčevom sustavu – mladog Mjeseca, te planeta Jupitera i Saturna – promatrani su i objekti dalekog svemira. Pozornost su plijenili i brojni prolasci umjetnih satelita, posebice Međunarodne svemirske postaje i bljeskovi Iridiumâ.

Pored toga, gosti iz Dubrovnika su s terase zvjezdarnice upoznati i s izgledom proljetnog zvjezdanog svoda viđenog golim okom. Program posjete, po pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i udruge Avioradar, je u nedjelju ujutro završen razgledavanjem okolice zvjezdarnice panoramskim dalekozorom. Dubrovčanima su domaćini bili astronom-animator Udruge Zoran Knez, koji je vodio stručni dio programa, i njen tajnik Tomislav Nikolić, koji je organizirao program.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *