U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik započelo drugo izdanje Science Underground Akademije

     Gjino Šutić, biotehnolog i novomedijski umjetnik osvrnuo se na svoj studij te pojasnio kako je oduvijek smatrao znanost nepotpunom. Naime, s obzirom da ga je zanimalo mnogo više područja (poput biotehnologije, nanotehnologije, astrofizike, genetičkog inženjerstva, multimedije itd.) sputavalo ga je usko specijaliziranje u jednom području te je upravo u umjetnosti našao traženu slobodu. Obilazeći slične manifestacije u Hrvatskoj i svijetu (Slovenija, Velika Britanija, Indonezija), shvatio je da je vrlo malo onih koje nude uvod u ovakve teme, te, možda ambiciozno kako napominje, pripremio program akademije.

   

     DIY (Do It Yourself – Uradi sam) i DIWO (Do It With Others – Uradi sa drugima) principi kojima se vodi Akademija, zapravo su odavno poznati – najviše putem bivšeg državnog ustroja koji je uvelike limitirao dostupnost određenih proizvoda/sredstava, kao i putem samog obrazovnog sustava koji je uključivao predmete poput domaćinstva.

     

     Navodeći primjere spoja znanosti i umjetnosti, Šutić je naveo Leonarda da Vincija, apsolutno najpoznatijeg u povijesti križanja ovih smjerova. Uz ostale primjere navodi i dubrovačke zelence, kazavši kako su vjerojatno jedan od najstarijih primjera mehaničke robotike, iako ih nitko ne bi nazvao robotima.

   

     Krajnji cilj akademije je podjela novih saznanja, bilo da se radi o „makerima“ koji eksperimentiraju s fizičkim stvarima ili „biohakerima“ koji eksperimentiraju sa živim organizmima, jer upravo ovakvo učenje oslobađa informacije i znanje.

 

     Rezultati programa druge po redu Science Underground Akademije biti će izloženi 22. srpnja u Lazaretima.

 

     Više informacija na:
www.science-underground.com

 

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *