Završena je petodnevna manifestacija „Ljepota fizike, Betinim stopama“ koja se od 16. do 20. travnja održavala u Lazaretima u okviru dana fizike u Dubrovniku. Prva manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj obuhvaćala je radionice s pokusima iz fizike iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike za učenike osnovnih škola, a uključile su se i srednje škole. Radionice je osmislio predsjednik Udruge za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“, Hrvoje Mesić koji je zajedno sa studentima fizike s PMF-a dubrovačkim učenicima pokazao brojne „čarolije“ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike dok su učenici sami, pod njihovim nadzorom, izvoditli konkretne pokuse i eksperimente.

 

U programu „Ljepota fizike, Betinim stopama“ sudjelovali su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, „Lapad“, „Marin Držić“, „Marin Getaldić“, „Mokošica“, Župa Dubrovačka“ i „Antun Masle“ te učenici Dubrovačke privatne gimnazije, Gimnazije Dubrovnik i Pomorsko – tehničke škole kao i članovi Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Ukupno oko 1500 učenika upoznalo se s ljepotama fizike kroz radionice. Manifestacija je nadmašila sva očekivanja, a želja organizatora je da postane tradicionalnom.

 

Manifestaciju „Ljepota fizike, Betinim stopama“ organizirale su Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“ iz Zagreba te Institutom za fiziku, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung. Program je dijelom bio posvećen i znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.

Ostale vijesti

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *